La Kubuntu 7.10 (Gutsy) en català

Com ja s’ha anunciat a bastament, avui dijous dia 18 d’octubre s’ha publicat la versió 7.10 de la distribució kubuntu, anomenada “Gutsy Gibbon”.

Malauradament, en el CD que es pot descarregar de diversos miralls no hi figuren per raons d’espai molts paquets d’idioma, entre ells el català.

s per això que he preparat una versió retocada d’aquest CD amb l’idioma català configurat per omissió, de tal manera que la interfície ens aparegui en català només arrencar el CD “viu”. La cosa ha estat realment senzilla amb l’ajut de l’eina “UCK” (Ubuntu Customization Kit). Com a coses positives cal assenyalar que la Gutsy incorpora les darreres versions de l’escriptori KDE, com ara la versió 3.5.8 de l’escriptori, publicada fa tan sols uns dies, i la possibilitat d’instal·lar la versió beta del futur KDE 4.0.

Com a coses negatives cal dir que a causa de la novetat de les versions, alguns dels programes (concretament el Dolphin i part de la documentació) apareixen traduïts només parcialment al català. Espero poder publicar d’aquí a uns dies una versió actualitzada de la distribució que corregeixi aquestes deficincies.

Si us interessa, us la podeu baixar utilitzant aquest enllaç.

3 Comments so far

 1. aniol on Octubre 20th, 2007

  Felicitats per la feina. Jo encara estic fent proves amb Virtualbox, si tot va bé ja faré el salt definitiu.
  Quina troballa això del UCK. Reconstructor és més complex per tan solsfer lo dels paquets d’idioma.

 2. Josep Maria on Novembre 15th, 2007

  Orestes : He instal.lat el Kubuntu Gutsy, però no em reconeix els dics durs USB ni les particions NTFS.
  He mirat de modificar els permisos, però no me n’en surto.
  El Kubuntu hauria de detectar automàticament aquestes particions i muntar-les?
  s que potser ho he instal.lat malament.
  El motiu d’instal.lar Kubuntu és que faig anar moltes aplicacions KDE, com per exemple l’amarok, el K3B, etc, i funciona molt bé.

  Gràcies Orestes, vaig enviar un post a la web del LOCO d’Ubuntu, però no he tingut cap resposta, suposo que és perqu no sé donar gaires addes del meu problema.

  Josep Maria

 3. orestes on Novembre 17th, 2007

  Fins on jo sé, les Kubuntu (igual que les ubuntu) reconeixen automàticament els discs USB, de manera que quan els insereixes t’ha d’aparixer a l’escriptori una icona i se t’ha d’obrir una finstra del konqueror mostrant el contingut del disc. De tota manera, cal que l’usuari que estigui en aquest moment al sistema pertanyi al grup “plugdev”. Això ja és així per l’usuari que instal·la el sistema, però pels usuaris que es creen posteriorment cal afegir-los a mà.

  La qestió de les particions NTFS no te la puc assegurar, perqu jo no en tinc cap, però pel que sé no hi ha cap problema per reconixer-les.

  Si no et funciona pot ser un bug del subsistema HAL, un problema de permisos. Connecta tots els discs USB que vulguis i mira qu hi tens al directori /media. s allí on els munta. També les particions NTFS.

Leave a reply