El test ACID3 en diferents navegadors

Els tests “ACID” són una bateria de proves que serveixen per determinar el grau d’adhesió d’un determinat navegador als estàndards web, predominantment el DOM i el ECMAScript (~Javascript). No cal insistir que els estàndards web són un pilar essencial per preservar la independència de la societat de la informació enfront dels intents de múltiples empreses (en especial Microsoft i Adobe) de monopolitzar-la.

Recentment s’ha publicat la tercera edició d’aquests tests, batejats amb el nom d’ACID3. No cal dir que ràpidament s’han fet les proves amb diferents navegadors del mercat per provar quin s’ajusta més als estàndards. Els resultats han estat els següents (podeu fer la prova vosaltres mateixos amb el vostre navegador. El resultat hauria de ser semblant a aquesta imatge):

Navegador % ACID3
WebKit (SVN, compilació diària) 87
Firefox 3 (SVN, compilació diària) 67
Opera 9.50 (estable) 65
Konqueror 4 (estable) 63
Firefox 3b3 (beta) 59
Firefox 2 (estable) 50
Konqueror 3.5.8 (estable) ~50
Opera 9.26 (estable) 46
Safari 3.0.4 (estable) 39
IE 7 (estable) 6-12 en funció dels plugins instal·lats

Podeu jutjar els resultats vosaltres mateixos. Personalment destaco el sempre penós paper de l’Internet Explorer, que és el pitjor navegador de tots en aquest aspecte. El fet que el pitjor navegador domini el mercat diu molt poc a favor dels internautes de tot el món, i diu molt sobre els perills que suposa deixar en mans de les multinacionals la interoperatibilitat en informàtica.

També és de destacar l’espectacular puntuació que aconsegueix WebKit. Webkit és, a banda d’altres coses, un motor de renderitzat web usat pel navegador Safari, d’Apple (i també opcionalment per l’Epiphany de Gnome, curiosament). El seu desenvolupament està liderat per Apple, a partir d’un fork del KHTML (el motor que porta el Konqueror, de KDE). Recentment la companyia Trolltech, desenvolupadora de les llibreries Qt, ha anunciat que inclouria Webkit de sèrie amb la propera versió 4.4. de les Qt, que s’alliberaran el segon trimestre de 2008. D’aquesta manera la tecnologia Webkit estarà present de forma nativa dins l’escriptori KDE el qual, per tal d’evitar comptar amb dos motors HTML competidors, ha anunciat que probablement Webkit i el propi KHTML es reunificaran.

2 Comments so far

 1. Giorgio Grappa on Març 5th, 2008

  Em permets una puntualització, Orestes, encara que siga una mica al marge del tema central del post?

  Primer dius:
  “No cal insistir que els estàndards web són un pilar essencial per preservar la independència de la societat de la informació enfront dels intents de múltiples empreses (en especial Microsoft i Adobe) de monopolitzar-la.”

  Però després afegeixes:
  “El fet que el pitjor navegador domini el mercat diu molt poc a favor dels internautes de tot el món, i diu molt sobre els perills que suposa deixar en mans de les multinacionals la interoperatibilitat en informàtica.”

  Crec que, en el primer fragment, estaves pensant en els usuaris de programari lliure, que, en general, estem bastant conscienciats amb el tema (però cada dia hi van arribant més que no estan interessats en els temes filosòfics o ètics de la qüestió). En canvi, quan parles dels “usuaris de tot el món”, fa l’efecte que sí que tens em compte el “món real” d’aquests usuaris, on el 90% (dècima amunt, dècima avall), són usuaris de Windows i, segons unes estadístiques bastant recents, un 74% fan servir l’IE.

  Tenint en compte açò, crec que sí cal insistir (i ens caldrà durant molt de temps) en el tema dels estàndards. Ara bé, no és en els blocs de linuxers on haurem de fer “apostolat” (perquè la major part dels nostres lectors ja estaran “convertits” a la “vertadera fe”, si em permets la broma), sinó en blocs de temàtica general; fins i tot (o sobretot) en blocs on la informàtica no siga el tema central. Només així podrem arribar a un públic més ampli i, a llarg termini, anar canviant el panorama.

  Per cert, no havia sentit parlar del Webkit, li hauré de fer una ullada 🙂 .

 2. orestes on Març 9th, 2008

  Si Giorgio, coincideixo bastant en la teva anàlisi. Jo també crec que l'”apostolat” s’ha de fer bàsicament en blocs de temàtica general, però el que jo tinc és aquest, i això és el que hi ha. Cal aprofitar qualsevol plataforma per explicar-ho.

Leave a reply