Adobe alliberarà el Flash

Llegeixo a Vilaweb que l’empresa Adobe, propietària dels drets del Flash des que va adquirir l’empresa Macromedia, té intenció d’alliberar aquesta tecnologia de creació de continguts multimèdia

Segons ha anunciat la pròpia Adobe, l’alliberament forma part d’un nou projecte anomenat “Open Screen” el qual, amb el suport de diverses indústries d’electrònica de consum i proveïdors de continguts, pretén homogeneïtzar i facilitar la transmissió de contingut multimèdia a través d’internet.

No veig clar encara l’abast d’aquest “alliberament”, i és que cal anar molt en compte amb les paraules que usen aquesta mena d’empreses en els seus anuncis, perquè sovint intenten presentar una simple operació de màrqueting com a una passa envers el programari lliure.

Si ens fixem en la nota de premsa, les intencions d’Adobe són les següents:

– Eliminar les restriccions en l’ús de les especificacions dels formats SWF i FLV/F4V.
Bé però, i què passa amb les restriccions sobre la modificació, còpia i distribució del codi?
 
– Publicar les API del reproductor de Flash.
Publicar les API sempre és una condició necessària perquè els programadors que ho vulguin puguin desenvolupar per Flash sense haver de dependre de les eines que ofereix Adobe per fer-ho, però cal anar més enllà i publicar tot el codi font del Flash.
 
– Publicar el protocol Adobe Flash® Cast™ i el protocol AMF per aconseguir serveis de dades robustos.
El mateix que abans.
 
– Eliminar les quotes de llicenciament, fent “free” les properes versions del reproductor Flash i de l’Adobe AIR.
Aquí Adobe juga amb l’ambiguïtat del terme “free” en anglès, sense aclarir si només ho farà gratuït o bé també les farà lliures.

Caldrà estar amatents a les properes passes d’Adobe en aquest sentit, però si es confirma que realment estan alliberant el Flash, aquesta és una gran notícia per al programari lliure atès que, per bé o per mal, les webs que utilitzen flash són una part important del total de webs d’internet, i ara per ara si hom vol (o ha de) accedir a determinats llocs web no té més remei que instal·lar programari privatiu a la seva màquina, atès que la versió GPL del Flash que està tirant endavant el projecte GNU (gnash) encara està poc madura.

4 Comments so far

 1. cubells on Maig 3rd, 2008

  Entenc que el que pretenen és alliberar les especificacions.

  És a dir, convertir al flash en un nou pdf: estàndard de facto, però propietari…

  Salut!

 2. orestes on Maig 3rd, 2008

  Si, com més m’ho llegeixo més d’acord estic amb tu. Molt soroll per no res. De tota manera, ara que es publicaran les API segurament els projectes com ara el Gnash segurament podran avançar més depressa i aconseguir un grau més alt de compatibilitat amb el Flash original.

  Qui sap, potser la mateixa existència del Gnash i el fet que ja es trobi en un estat força usable ha provocat que Adobe es decideixi a “moure fitxa”…

 3. Jordi Mas on Maig 4th, 2008

  Seria més precís un títol que digués ‘el format Flash’ millor que ‘el Flash’, ja que la gent ho pot confondre amb l’aplicació.

  Més que Gnash probablement el motiu com apunten alguns analistes ha estat el SilverLight de Microsoft.

  Jordi,

 4. orestes on Maig 5th, 2008

  Tens raó. Tal i com està el títol sona més contundent però pot induir a error, o crear més confusió que la que ja genera de per sí la pròpia notícia.

  Tanmateix el mantinc perquè si el modifico llavors el teu comentari perdria sentit…

Leave a reply