Publicat el Kdenlive 0.7

Kdenlive és un editor no lineal de vídeo (NLE), de la família de l’Adobe Premiere, però totalment programari lliure, al revés que aquest.

Recentment els programadors de Kdenlive han estat treballant de valent i han publicat una nova versió que des del meu punt de vista possiblement és el millor NLE per GNU/Linux (si exceptuem, pel que diuen, a Cinelerra, el qual personalment no he conseguit fer funcionar més de 5 minuts seguits sense que em petés).

Aquesta nova versió té com a principal novetat la migració a KDE4. Això vol dir, entre d’altres coses, una interfícies més xula i integrada amb l’escriptori més nou de KDE: ara, a més, es reben notificacions, hi ha informació de com marxa el treball, anotacions Nepomuk, etc.

També trobarem un augment de velocitat en totes aquelles operacions que impliquen a la línia de temps. D’altra banda, s’han afegit nous efectes i transicions i un millor suport per a Freio. El renderitzat del vídeo és ara completament independent de l’aplicació principal (la qual cosa permet continuar treballant encara que el programa estigui renderitzant).

De moment només hi ha paquets per Debian (al repositori del Marillat), Mandriva i SuSE

però els més impacients podeu provar el Kdenlive Building Wizard, un script que automatitza el procés de compilació.

3 Comments so far

 1. kukat on Desembre 2nd, 2008

  EM recomanes intalar-ho amb el Kdenlive Building Wizard???
  gaste el Ubuntu Intrepid Ibex……no se….amb el paquets de Debian anirà, veritat?
  Per si de cas….

 2. orestes on Desembre 2nd, 2008

  Jo ho he fet, en una intrepid Íbex, i m’ha anat bé. Això sí, tingues en compte que aquest script també baixa i compila (és una opció, però força recomanable) les darreres versions de ffmpeg, mlt i mlt++ , per la qual cosa si això ho tens instal·lat ja al teu sistema és millor esborrar-ho per tal que no hi hagi barreges de codi antic i nou.

  L’script et dóna l’opció d’escollir el directori on posarà els binaris. Tens dues opcions: si l’executes com a root pots escollir /usr/local, i si l’executes com a usuari normal pots posar-ho a algun subdirectori del teu /home i incloure aquest directori al $PATH, o bé moure el resultat a /usr/local.

  En qualsevol dels casos quan surti una versió empaquetada per la intrèpid saps que esborrant els fitxers creats i instal·lant kdenlive dels repositoris no quedarà ni rastre d’aquest que has compilat.

 3. kukat on Desembre 2nd, 2008

  gràcies!!
  si, això del script ho vaig fer fa un temps, però quan encara estava en beta (o alfa!) i no em va funcionar molt bé!!
  Ho intentaré altra vegada!
  Salutacions!

Leave a reply