L’any del KDE

Fa dies que no escrivia al bloc, però des del primer de gener que tenia ganes d’iniciar un article amb aquest títol. Però fa poc que s’ha fet públic que els lectors de la revista Linux Format han escollit l’escriptori KDE com un dels 10 projectes de programari lliure de l’any 2008, i aquest fet m’ha esperonat a agafar el teclat.

La idea és que, sense desmerèixer per a res la tasca que duen a terme altres escriptoris, aquest 2009 pot ser un any on la implantació del KDE conegui un fort increment. Hi ha diversos motius per pensar-ho, però en voldria destacar especialment tres:

1) Un escriptori modern i totalment renovat

El KDE 4.0 va veure la llum fa un any. Fou una versió amb molts errors i mancances, però els desenvolupadors necessitaven alliberar-la per tal que els usuaris més avançats la provessin i comencessin a enviar informes d’errors. Fou seguida al juliol passat per la KDE 4.1, que ja incorporava moltes correccions i millores, i era plenament usable, però que encara patia diverses mancances en aplicacions clau, que encara no havien estat portades a les tecnologies del KDE4 (tot i que les aplicacions per KDE3 seguien existint).

Durant tot aquest any l’activitat desenvolupadora ha estat frenètica: durant el 2008 s’han creat 301 nous comptes de Subversion al servidors de KDE, i les estadístiques de modificacions fetes al codi del KDE (amb gràfics tan curiosos com aquest) mostren un promig de 1 commit cada 5 minuts, tot per tal de tenir una versió 4.2 molt millorada respecte les seves predecessores, i plenament usable per tot tipus d’usuaris.

Ara mateix estic provant el KDE 4.2 i és preciós. Molt bo. Ple de novetats qe faciliten les coes a l’usuari. Millora en cada actualització. Té aplicacions de primera línia (Amarok, Digikam, Dolphin…). Què més us puc dir, excepte que la proveu, si encara no ho heu fet? els usuaris de Kubuntu la tindreu disponible a la versió 9.04 (Jaunty), o en paquets extraoficials si no voleu esperar.

2) El canvi de llicència de les llibreries biblioteques Qt

Com és conegut, el KDE es basa en unes llibreries biblioteques gràfiques anomenades “Qt“, i desenvolupades originàriament per l’empresa Trolltech. Des que Nokia va comprar l’empresa Trolltech s’ha especulat molt sobre el futur de les Qt, que alguns no veien massa clar.

Ben al contrari, fa uns dies s’ha anunciat a bastament que Nokia ha decidit oferir les llibreries biblioteques Qt sota llicència LGPL, a més de les ja existents (GPL i comercial). Això permetrà que diversos desenvolupadors privats o corporatius utilitzin les Qt quan fins ara no ho feien perquè trobaven la GPL “massa lliure” o la llicència comercial “massa cara”. Més adopció de les Qt farà incrementar el coneixement d’aquesta llibreria biblioteca, la millorarà, i això beneficiarà directament el KDE.

(Edito: afegeixo una tercera entrada)

3) El caràcter multiplataforma

Les llibreries biblioteques Qt són multiplataforma: qualsevol aplicació que es desenvolupi amb elles funcionarà sense canvis (o amb canvis mínims, no sóc expert en això) sobre GNU/Linux, Mac, Windows i altres plataformes, concretament algunes de dispositius mòbils. Això és enormement interessant per a qualsevol desenvolupador, per raons òbvies. El problema que hi havia fins a la versió 3 de les Qt és que la llicència no permetia desenvolupar aplicacions lliures sota Windows i altres plataformes. Per això el projecte KDE no es va preocupar mai massa de fer que les seves aplicacions funcionessin correctament en un entorn Windows.

Però Trolltech, amb la versió 4 de les Qt va canviar la llicència i de sobte va ser possible desenvolupar aplicacions lliures basades en Qt també sota windows. Per tant, totes les aplicacions del KDE4 (que es basen ja en les Qt4) poden córrer legalment també sota windows i hi ha un projecte en marxa dedicat a fer els retocs necessaris per tal de fer-ho possible (cal notar que encara que les Qt siguin multiplataforma, les aplicacions que corren sobre elles no tenen perquè ser-ho: s’han de fer les coses ben fetes).

Evidentment, un fet com aquest fa augmentar de forma increïble els usuaris potencials d’aplicacions KDE, i pot contribuir decisivament a la seva expansió aquest any i els posteriors.

No m’estenc més. Ens veiem d’ací a un any per comprovar si s’han fet realitat totes aquestes previsions!

2 Comments so far

  1. Rafael Carreras on Gener 20th, 2009

    Una entrada perfecta, Orestes. Gràcies, ho necessitàvem.

  2. orestes on Gener 21st, 2009

    Molt amable, però només he fet de recol·lector d’informació.

    Hi he afegit una tercera entrada, també molt important, que ahir no vaig incloure per manca de temps.

Leave a reply