Es mou el panorama dels navegadors en GNU/Linux

Els qui em coneixeu ja sabeu que, per raons ara molt llargues de relatar, sóc un usuari irreductible de KDE. Però hi ha una element important del KDE que sempre m’ha desagradat: parlo del Konqueror, el navegador per omissió.

Això és així perquè és una aplicació que, tot i tenir múltiples utilitats (gestor de fitxers, etc.) mai no ha acabat d’anar del tot fina en la seva utilitat principal, que és la de presentar planes web. La majoria es veuen bé, i fins i tot és un navegador que passa el test ACID3 amb puntuació elevada, però de tant en tant et trobes amb un web que, ja sigui pel javascript, codi HTML/CSS erroni, o el que sigui, es veu malament o simplement no es veu.

Així les coses, sempre he acabat usant dos navegadors: el Konqueror per la majoria de pàgines, perquè en compartir llibreries amb la resta de l’escriptori carrega molt ràpidament, i el Firefox per les pàgines que el Konqueror no tracta bé.

De tota manera, mai no he estat del tot còmode amb aquesta solució: El Firefox és un molt bon programa, molt personalitzable i configurable, però és lent en carregar (sobretot la primera vegada), no s’integra massa bé en l’escriptori KDE, i no té un motor javascript massa bo, tant per la seva lentitud com pel compliment dels estàndards (tot i que darrerament aquest aspecte ha millorat força, encara es queda en un 93% del test Acid3).

Per això l’aparició (tot i que encara en fase de desenvolupament) del Chromium per GNU/Linux ha estat com una alenada d’aire fresc. Els que useu qualsevol dels sabors d’ubuntu el podeu provar gràcies als paquets que s’actualitzen diàriament a través d’un repositori PPA. Els que useu la Karmic, només cal que afegiu el repositori “ppa:chromium-daily/ppa”, actualitzeu la llista de paquets i instal·leu el paquet chromium-browser-xxx.

Si ho feu, veureu que és espectacularment ràpid (gairebé ratllant l’absurd, diria 🙂 ), i que passa el test Acid3 amb un 100%. A més, tot i ser una versió alpha, encara és l’hora que m’ha de petar, i ja porto algunes setmanes amb ell (això ho estic escrivint des del Chromium).

Això si, de moment no té tantes capacitats de personalització com el Firefox però, honestament, penso que la immensa majoria de personalitzacions són absolutament prescindibles (almenys per a mi). I probablement és només una qüestió de temps que veiem aparèixer amplis conjunts de connectors, extensions i pells per al Chromium.

Benvingut, doncs, Chromium, i gràcies a Google i a la resta de desenvolupadors que l’estan fent possible.

Nota Final: Hi ha hagut certa controvèrsia pel fet que el Chromium, en tenir codi que deriva del Google Chrome, incorpora tota una sèrie de característiques per permetre a google fer un seguiment de l’activitat de navegació de l’usuari. Però com que estem parlant de programes de codi obert, és perfectament possible eliminar tot aquest codi del chromium i produir un navegador “net”. Això és precisament el que pretén el projecte “SRWare Iron“.

6 Comments so far

 1. RainCT on Novembre 17th, 2009

  Uhm… Acabo de provar el Chromium arran del teu apunt i he de dir que no m’agrada gens. Sí que va molt ràpid, però per algun motiu es creu que és especial i que pot tenir la interfície que li doni la gana sense importar com tingui configurats *tots* els meus altres programes (i la gent es queixava per la integració del Firefox…).

 2. orestes on Novembre 17th, 2009

  Quan jo parlava de la integració amb l’escriptori, no em referia precisament a la interfície, sinó a coses com el retallar/enganxar, el control centralitzat de les fonts i de l’aparença general, etc. És evident que en aquest aspecte el Chromium no està encara gens integrat amb el KDE, però cal esperar a veure si aquest aspecte millora en el futur.

  Quant a la interfície, a mi sí que m’agrada aquesta cerca del minimalisme, procurant que res superflu no destorbi la navegació. Per què volem un menú que ocupa un espai preciós, si el 99% del temps no el fem servir? O el mateix podem dir de la barra d’estat. És sorprenent l’espai que guanya Chromium respecte Konqueror o Firefox ( a mi em surten 63 píxels del Chromium gastats en títol/estat contra 178 del Firefox, per exemple). Ens agradi o no, cal valorar molt positivament la recerca en usabilitat que han fet a can Google.

  Però, és clar, contra gustos…

 3. Miquel Ubuntero on Novembre 18th, 2009

  Que curios, Jo sempre he utilitzat per defecte Mozilla i com ha segona opció konkeror; al inrevès de tu.
  Donat que “soc” Gnomero, per variar, tinc sempre programari opcional kde, com per exemple el Kb, que està prou bé.
  Ara estic provant el Chromium. M’ha anat prou bé que indiquessis com insta?lar-ho; però encara no dirè res, que és massa aviat. Bé, com tu dius, el minimalisme alguns l’apreciem.
  Salut i gracies per la informació.

 4. Xavier Vàzquez Lacasa on Desembre 11th, 2009

  Jo de seguida em vaig passar a la versió alpha del chromium i estic molt content amb el canvi. Només hi trobo una pega; les descàrregues em van molt més lentes que amb el firefox. Una descàrrega directa amb firefox baixa al voltant dels 700 i una amb chrome al voltant dels 450. Per què?

 5. orestes on Desembre 11th, 2009

  Doncs la veritat, no he fet aquesta prova i no et sabria dir si a mi em passa o no el mateix. Però ho provaré.

  De tota manera, en ser una versió alpha és possible que això pugui passar. Fins i tot estic sorprès de no trobar-me amb errors encara més notables.

 6. Xavier Vàzquez Lacasa on Desembre 11th, 2009

  Jo diria que és problema del Chrome, gent que conec que el fa servir en Windows diu que també els passa.

Leave a reply